T +31 651 61 47 23 & +31 651 43 34 17 | info@closlaraison.nl

Het dorpje Issy-l’Evêque ligt in een gebied van glooiende heuvels en landerijen, die doorsneden worden door hagen, kronkelende weggetjes en stromende beekjes en riviertjes. Het is een landschap waarin weiden, ‘étangs’ (natuurlijke vijvers) en kleine bosjes elkaar afwisselen. Dit bijzondere cultuurlandschap wordt ‘bocage’ genoemd. En overal in dit landschap zijn groepjes witte stippen te zien; de befaamde Charolais koeien. Het is een mooi, vredig landschap dat in ieder jaargetijde zijn bekoring heeft.

Panorama_DardonIn het dorpje zijn alle basisvoorzieningen aanwezig, zoals een bakker, een slager en 2 kruideniers. Daarnaast is er een café/restaurant, een postkantoor, een bank en een kapper. Net buiten het dorp ligt een kleine camping met een restaurant.

Heel bijzonder is het twaalfde-eeuwse Romaanse kerkje.

Maar niets hoeft…

Een greep uit allerlei mogelijkheden

Hiernaast volgt een greep uit allerlei mogelijkheden voor activiteiten en uitstapjes. Dit is natuurlijk nooit volledig. In ons gastenverblijf hebben we uitgebreide documentatie voor u klaar liggen, daarnaast zullen we niet nalaten u te informeren over de actuele activiteiten tijdens uw verblijf, zoals bepaalde markten of concerten.

En vraagt u ons vooral om tips!

Tien kilometer van ons dorp verwijderd ligt het mooie stadje Luzy met een scala aan voorzieningen en culturele activiteiten. In de andere richting, op een afstand van 25 kilometer, ligt het thermale kuuroord Bourbon-Lancy met sauna- en wellness-faciliteiten.

Bekijk foto’s ‘Buiten de poort’

+Natuur

Op acht kilometer ten noorden van Issy-l’Evêque begint het bekende regionaal natuurpark de Morvan, waarvan de zuidelijke toppen een hoogte van zo’n 900 meter bereiken. Een grillig gebied met schitterende vergezichten waarin mooie dagtochten kunnen worden ondernomen. In het park liggen enkele grote stuwmeren, met als meest bekende Lac de Settons en Lac de Pannecière.

Mont_Beuvray
Maar ook dichtbij is er veel natuurbeleving. Op tweehonderd meter van Clos Laraison loopt u zo het bos in, waar reeën, vossen en wilde zwijnen uw pad kunnen kruisen. Even verderop, aan de oevers van het riviertje de Somme, leeft een populatie van bevers.

Omgeving_Bocage01

Issy-l’Evêque vormt een prima uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten. Vanuit het dorp lopen straalsgewijs wegen in zes verschillende richtingen. Daartussen zijn allerlei verbindingen, waardoor als het ware een spinnenweb van weggetjes en paden is ontstaan. Verschillende wandel- en fietsroutes zijn gemarkeerd. Het dorp ligt direct aan een aantal grote wandelroutes, waaronder de befaamde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (GR 13).

wandelen-522x391

Bourgogne
Wie Bourgogne zegt, denkt aan lekker eten en drinken. De Bourgogne staat gelijk aan een gastronomische levensstijl, met daarin natuurlijk een hoofdrol voor wijn. Vanuit Issy-l’Evêque zijn alle wijnstreken goed aan te rijden: de Chablis in het noorden, de Loire-wijnen (Sancerre en Pouilly-Fumé) in het westen, de Beaujolais in het zuidoosten en de fameuze Bourgognes in oostelijke richting (in een lange, smalle strook van Dijon tot aan Macon). Volop mogelijkheden voor een interessante wijnroute en een proeverij bij één van de vele wijndomeinen en ‘cave coöperatives’. We kunnen u helpen aan interessante adresjes.
Chardonnay
In de omgeving zijn volop restaurants aanwezig; van goede maar eenvoudige eetgelegenheden tot culinaire toprestaurants en alles wat daar tussen zit. We wijzen u graag de weg.

De streek heeft veel te bieden dankzij zijn rijke geschiedenis. In de omgeving liggen verschillende leuke stadjes zoals Bourbon-Lancy, Cluny, Moulins, Charolles en Autun. In het sfeervolle Autun, dat gesticht werd door de Romeinen, is een aantal overblijfselen uit die tijd te bezoeken waaronder een amfitheater. Ook is er de prachtige kathedraal Saint-Lazare met haar beroemde Romaanse timpaan.

Autun-Porte-St-André

Iets verder weg, maar nog steeds goed aan te rijden, ligt de bekende wijnstad Beaune en historische steden als Dijon, Vichy en Macon, die geschikt zijn voor een dagtrip.

Er zijn verschillende musea in de buurt, zoals het Museum Rolin in Autun en het Museum Bibracte op de helling van de Mont Beuvray in het park de Morvan. Dit museum vertelt over de Kelten en de Romeinen die deze berg bewoonden. Het in de rots gebouwde ondergrondse museum bij Roche de Solutré vertelt over de bewoning van de streek tijdens de prehistorie.

Morvan

NuitsStGeorges
De Bourgogne is bekend van haar vele kloosters, kathedralen en Romaanse kerkjes, die het bezichtigen vaak zeer de moeite waard zijn. Zoals bijvoorbeeld de basiliek Saint-Madeleine in Vézelay – van waaruit verschillende kruistochten begonnen – en Abbaye de Fontenay. En dan zijn er in de omgeving nog zo’n acht prachtige kastelen, waarvan een aantal met bijzondere tuinen.

Cormatin

Issy-l’Evêque heeft geen wekelijkse markt, maar er zijn diverse gezellige markten in de omgeving. Wel zijn er de jaarlijkse keuringen van schapen en kalveren; bijzondere evenementen die vooral charmant zijn door hun kleinschalige karakter.

In het zomerseizoen is er de jaarlijkse ‘vide grenier’, het dorpsfeest, het ‘Fête Morvandelle’ en de viering van ‘Quatorze Juillet’ met een fraai vuurwerkspektakel. Ieder zichzelf respecterend dorp heeft zijn eigen feest, met meestal een voedselthema : slakken, kikkerbillen, aardappel of rivierkreeftjes; zo hoort dat in de Bourgogne. In de wijngebieden zijn er natuurlijk de wijnfeesten, georganiseerd rondom het legen van de kelders, of juist rondom de oogst en het vullen van de vaten; er is bijna iedere maand wel iets te beleven.

Verder zijn er de muziekfestivals in de zomermaanden: het accordeon-festival in Luzy, het Jazz-festival in Chalon-sur-Sâone en de klassieke muziekfestivals ‘Musique en Morvan’ en ‘Le Vent sur l’Arbre’.

Ons vakantiehuis is niet uitgerust met speciale voorzieningen voor de allerkleinsten, zoals kinderbedjes. Dat is dan ook de reden dat we bij ‘Aanvullende informatie’ vermelden dat het huis minder geschikt is voor kleine kinderen, want we willen geen verkeerde verwachtingen scheppen. Neemt u svp contact met ons op om te overleggen. Echter, al onze gasten met kinderen zijn erg tevreden (zie ook ons gastenboek). Er is namelijk in de directe omgeving veel te doen en te ontdekken, ook voor kinderen: naast diverse wateractiviteiten zoals zwemmen, waterfietsen en kanoën, zijn er verschillende (kleinschalige) attractieparken, dierentuinen en spannende musea. En we zitten midden in het land van Asterix en Obelix…

Strandje_StNizier

Er zijn meerdere zwemmogelijkheden: van een klein zwemstrandje op loopafstand, natuurlijke zwemvijvers in de buurt, de grote meren in Natuurpark de Morvan op rijafstand (leuk voor een dagje waterfietsen!), verschillende openluchtbaden en zwemparadijzen, tot de thermale baden in de kuuroorden Bourbon-Lancy en St. Honoré-les-Bains.

LaNocla_zwemvijver

  • Tennis: op 100 meter buiten de poort bevinden zich 2 prima tennisbanen (hardcore) die per uur gehuurd kunnen worden. Tennisrackets zijn eventueel beschikbaar.
  • Kanovaren: vanuit Etang sur Arroux kan een kanotocht worden gemaakt op de rivier de Arroux.
  • Paardrijden: in de omgeving is er een aantal maneges, die lessen of dagtochten organiseren of waar een paard kan worden gehuurd.
  • Golfen: in Bourbon-Lancy ligt een 9 holes openbare golfbaan waarvoor geen GVB is vereist.

Kano_Arroux

+Links